ЖАНРОВО-СТИЛЬОВІ ДОМІНАНИМ ПРОЗИ МИКОЛИ УСТИЯНОВИЧА

Автор(и)

  • Надія БОЙКО

DOI:

https://doi.org/10.24919/2786-6963.1.2022.268801

Ключові слова:

Галичина, романтизм, львівська школа романтики, західноукраїнська проза, повість, «москвофільство», бідермаєр

Анотація

У статті проаналізовано ідейно-проблемні та жанрові особливості прозового доробку представника галицької романтичної літератури М. Устияновича. Мета статті – аналіз індивідуального стилю письменника на прикладі його прозових творів. Об’єкт літературознавчого аналізу – оповідання «Старий Єфрем», повісті «Страсний четвер» і «Месть верховинця».
Як і більшість того часних галицьких авторів, Устиянович поєднував літературну творчість зі служінням священником, що впливало на загальний пафос і проблемно-тематичне спрямування його творів. Зокрема, це виразно простежується на приклад і оповідання «Старий Єфрем», в якому переважають складники церковної проповіді, мета якої полягає в утверджені високих моральних принципіву суспільстві. Показовим у цьому аспекті є і принцип образотворення, мова насамперед про образ старого Єфрема. Його портретні характеристики, поважний вік і життєвий досвід мають слугувати додатковим і беззаперечним підтвердженням істинності проголошуваних ним ідей. Останні віддзеркалюють передусім філософсько-світоглядну позицію самого Устияновича, на яку безперечно вплинули духовна освіта та ідеї європейської «весни народів». У формозмістовому аспекті викликає не менше зацікавлення й повість «Страсний четвер», яку можна класифікувати як повість «одного дня», і якій властива циклічність.
У результаті проведеного аналізу шляхом залучення підходів біографічного, історико- літературного, емпіричного методів дослідження вдалося з’ясувати, що прозовий доробок Устияновича виразно засвідчує насамперед стильовий синкретизм, в якому поєдналися ідеї та естетика просвітництва, сентименталізму та романтизиму.

Посилання

Huzar Z. Povist Mykoly Ustyianovycha «Strasnyi chetver». Shashkevychiana. Zbirnyk naukovykh prats. Vyp. 1-2. Lviv-Brody-Vinnipeh: Prosvita, 1996. S. 311-317.

Hulevych L. Boykivs’ka tema u prozi M. Ustyianovycha. “Slovo i Chas”. 2006. no. 9. s. 40-45.

Hulevych L. Obraznyi svit Mykoly Ustyianovycha ta Ivana Franka: rukh khudozhnoyi dumky. Problemy humanitarnykh nauk. Seriia «Filolohiia». Vyp. 38. Lviv, 2016. s. 108-115.

Denysiuk I. Rozvytok ukrainskoyi maloyi prozy ХІХ – pochatku ХХ st. Kyiv, 1981. 277 s.

Nakhlik Ye. Romantychna povistka «Mest verkhovyntsia». “Radianske literaturoznavstvo”. 1981. no. 12. s. 61-70.

Nakhlik Ye. Ukrainska romantychna proza 20–60 rokiv ХІХ st. Kyiv, 1988. 318 s.

Pankevych I. Literaturnyi bidermaier v halytsko- ukrainskomu pysmenstvi. Shashkevychiana. Zbirnyk naukovykh prats. Vyp. 3-4. Lviv-Vinnipeh, 2000.

Tvory Nykoly Ustyianovycha i Antona Mohylnytskoho. Ruska pysmennist’. III. 2. Vydannia druhe. Lviv, 1913. 520 s.

Tkachuk M. Naratyv povisti-aploha «Mest’ verkhovyntsia» Mykoly Ustyianovycha. “Slovo i Chas”. 2012. no. 2. s. 53-62.

Chyzhevskyi D. Istoriya ukrainskoyi literatury. Ternopil, 1994.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-28

Номер

Розділ

Розділ ІІІ. Літературні тенденції доби